Zo reinig je een dekbed (stap voor stap)

Als je net zoals de meesten van ons bent dan houd je waarschijnlijk geen schoonmaakschema bij met de exacte datums waarop je elk stuk beddengoed voor het laatst hebt gewassen. Nee, de kans is groot dat je vanmorgen tijdens het opmaken van je bed pas besefte dat je je dekbed niet hebt gewassen sinds je het hebt gekocht. Weet iemand überhaupt hoe je zo’n ding hoort te wassen?

Ik heb het m’n oma maar gevraagd en daar een stapsgewijze handleiding van gemaakt, zodat we voortaan precies weten hoe we onze dekbedden kunnen ontdoen van smurrie en allergenen.

Inhoudsopgave

In 9 stappen je dekbed wassen

Zorg voor het wassen ervoor dat je over alle materialen en gereedschappen beschikt die je nodig hebt om je dekbedovertrek te wassen. Dit omvat:

 • Twee of drie tennisballen,
 • Schone sokken,
 • Een droogrek of waslijn (optioneel),
 • Zacht wasmiddel.

Om de best mogelijke resultaten te behalen moeten we queen size of king size dekbedden reinigen in een wasmachine en droger met een extra grote capaciteit. Thuis zul je deze niet zo snel hebben staan, vaak vind je deze grotere machines bij de wasserette hoewel ze meestal maar een paar centjes meer kosten dan de gemiddelde wasmachine en droger.

Omdat niet alle dekbedden hetzelfde zijn gemaakt is het verstandig om de onderhoudsinstructies op het etiket te bekijken voordat je ze thuis gaat wassen. Sommige dekbedden kunnen professionele reiniging of speciale verzorgingsinstructies vereisen. Deze gids is meer bedoeld als een algemene aanpak voor het (zelf) wassen van een dekbed.

Met dat gezegd, laten we maar eens beginnen!

1. Voorbehandelen van vlekken

Om ervoor te zorgen dat je dekbed er gloednieuw blijft uitzien is het een goed idee om vlekken voor te behandelen voordat je het gaat wassen. Speur door je beddengoed heen om kleine of grote vlekken te vinden die wellicht wat meer aandacht nodig hebben.

Kleine vlekjes kun je simpelweg met een sponsje en wat zeep behandelen. Bij wat hardnekkigere vlekken heb je twee keuzes: wrijf over de vlek met een spons gedoopt in een mengsel van water en ammoniak / waterstofperoxide, of doe het met een mengsel van gelijke delen bicarbonaat en witte azijn.

Verder is dit ook een goed moment om te controleren op kleine scheurtjes, aangezien het doel hier is om je beddengoed schoon te maken – niet om de dekbedvulling van je wasmachine schoon te maken ;)

2. Plaats je dekbed in de wasmachine

Waarschijnlijk heb je dit al bij stap 1 gedaan, maar voordat je je dekbed in de wasmachine doet moet je eerst het dekbedovertrek verwijderen. Gelukt? Toppie!

Let erop dat bij het plaatsen in de wasmachine het dekbed voldoende ruimte heeft. Wanneer je moet proppen is je wasmachine simpelweg te klein.

3. Tennisballen erbij

Stop vervolgens elke tennisbal in een schone sok en knoop de sok goed vast om te voorkomen dat de tennisbal eruit schiet. Doe deze samen met je dekbed in de wasmachine om zo eenvoudig lichaamsoliën, zweet en vuil van je dekbed te verwijderen.

4. Tijd voor wasmiddel

Gebruik ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel van een normaal wasje en giet deze in het wasmiddelbakje van je wasmachine.

Let op: vermijd het gebruik van vloeibare wasverzachters en bleekmiddelen en giet geen wasmiddel over het beddengoed zelf heen.

5. Cyclus instellen en draaien maar

Om je dekbed te wassen zet je de wasmachine op een zachte, warme watercyclus (lees het wasvoorschrift op het label nog even goed door!).

Als je wasmachine de optie heeft; stel dan een extra spoel- en centrifugeercyclus in.

6. Zeepresten verwijderen

Is je wasmachine klaar met z’n cyclus? Haal dan het dekbed uit de was en controleer deze op zeepresten. Als je zeepresten voelt of schuim ziet; was je dekbed dan opnieuw zonder zeep of laat het nog een keer spoelen en centrifugeren.

7. Drogen

Zodra je zeker weet dat er geen zeepresten in je dekbed zitten haal je deze voorzichtig uit de wasmachine en breng je ‘m over in een droger van het juiste formaat. Stel de droger in op een lage of luchtdroge stand en start het droogproces.

Optimaal gesproken zou je het gebruik van een droger willen vermijden. Het liefst hang je je dekbed in de frisse buitenlucht op aan een waslijn, of aan een ruim droogrek binnen.

8. Controleren tijdens / na het drogen

Terwijl je dekbed in de droger ligt controleer deze dan regelmatig. Je wilt namelijk dat de veren in het dekbed gelijkmatig verdeeld blijven. Je kunt hem er uiteindelijk ook uit halen en met de hand pluizen, zo kun je tegelijkertijd ook bepalen of het dekbed niet te heet wordt door de droger.

Het kan meer dan drie uur of langer duren voordat je dekbed helemaal droog is, dus plan je dag goed.

Je dekbed is droog als hij licht aanvoelt en de vulling gelijkmatig verdeeld is. Als je niet zeker weet of hij helemaal droog is, gooi ‘m dan nog een tijdje in de droger. Net als bij het drogen van een kussen hebben dekbedden die niet helemaal droog zijn het risico op schimmel en geur, dus het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

9. Nu de rest nog

Zodra je dekbed helemaal droog is kun je ‘m uit de droger halen en je voorbereiden op het wassen van je kussens of het weer wit krijgen van je oude lakens. Vergeet niet om er nog een snoezig dekbedovertrek omheen te doen & je slaap weer lekker fris.

Vlekken voorbehandelen (uitgebreid)

Als je vlekken op je beddengoed hebt gevonden waarvan je niet zeker weet of ze eruit zullen komen in de was; dan kan het de moeite waard zijn om ze al schoon te maken. Om vlekken te spotten en schoon te maken heb je een schone (bij voorkeur witte) doek, een zachte vlekverwijderaar en een spuitfles gevuld met water nodig.

Zodra je deze items bij elkaar hebt verzameld ben je klaar om de onderstaande stappen te volgen:

  1. Schud de vulling van het dekbed weg van het bevlekte gebied zodat je alleen de tijk (buitenste laag) van het dekbed overhoudt.
  2. Nat de vlek en de omgeving eromheen met de met water gevulde spuitfles.
  3. Breng de vlekkenverwijderaar aan.
  4. Dep de stof met je schone (witte) doek.
  5. Laat het mengsel ongeveer 20 minuten in je dekbed zitten.
  6. Is de vlek nog niet weg? Wrijf beide kanten van het tijk dan tegen elkaar, of schrob de vlek met een tandenborstel.
  7. Herhaal dit proces totdat je dekbed klaar is voor de was.

Als je vlekken weg wilt werken zonder daarvoor een volledige wasbeurt te draaien, ga dan verder met deze aanvullende stappen:

 • Zodra je vlek verdwenen is spuit en reinig je het gebied met water om zo alle resterende zeep te verwijderen.
 • Gebruik een föhn om het gebied te drogen of gooi je dekbed in de droger (met tennisballen) om het wat meer “fluff” te geven.

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

Omdat dekbedden een overtrek hebben hoeft het dekbed zelf niet zo vaak gewassen te worden. Het kan echter geen kwaad om eens in de zoveel maanden te wassen. Als dit je teveel is, doe het dan minstens één of twee keer per jaar.

Wie wilt er nou niet slapen onder schoon beddengoed? Weten hoe je een dekbed moet wassen is daar een cruciaal onderdeel van. Ik wist ook niet hoe het moest. Gelukkig hebben we nu altijd een stapsgewijze handleiding om ons door het schoonmaakproces heen te leiden. Misschien worden we er zelfs zo goed in dat we gemotiveerd worden om ook te leren hoe we verzwaarde dekens en quilt moeten wassen ;)

Een ander keertje misschien..

Hoe lang gaat mijn hoofdkussen mee?
Sluiten Mijn winkelwagen
Sluiten Favorietjes
Sluiten

Sluiten
Navigatie
Categorieën

Tadaa, je kortingscode!

WELKOM10%OFF

*Minimale besteding is € 75. 10% korting op de gehele bestelling. Code geldig tot het einde van de kalendermaand.