Net als mensen hebben alle dieren rust nodig. Maar hoelang dieren slapen kan natuurlijk verschillen met hoelang mensen slapen. Gemiddeld hebben mensen ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig (minimaal 7!). Sommige dieren hebben hier veel meer van nodig en andere weer aanzienlijk minder.
De hoeveelheid benodigde slaap hangt allemaal af van hoe de diersoort is geëvolueerd, hun behoeften, hun leefgebied en het voedsel dat ze eten. Er zijn tal van factoren die van invloed kunnen zijn op hoeveel slaap een dier nodig heeft. Ben je benieuwd of je nou meer of minder slaapt dan je favoriete dier(en)? Dan hebben we hier een leuk lijstje voor je in petto.
Dieren die het meest slapen op een rijtje (top 5)
Slaap is belangrijk voor elk dier. Tijdens de slaap rusten dieren uit, recupereren en verwerken ze de informatie die ze hebben opgenomen tijdens hun wakkere uurtjes. Jongere dieren hebben over het algemeen meer slaap nodig naarmate ze groeien.
Om deze slaperige dieren te rangschikken, hebben we gekeken naar welke dieren het meest slapen in een periode van 24 uur. Hier zijn de vijf dieren die het meest slapen:
1. Koala's

Koala’s zijn wel héél lui. De buideldieren kunnen wél 18 tot 22 uur per dag slapen.
Zoveel slapen komt grotendeels door hun dieet. Koala’s eten namelijk eucalyptusbladeren, die eigenlijk giftig zijn, dus hun spijsverteringsstelsel heeft moeite om dit voedsel te verwerken en kan er maar beperkte voedingsstoffen uit halen. Rare keuze, mij niet gezien.
Vanwege het voedsel dat ze eten en het minimale aantal voedingsstoffen (en dus energie) dat ze van dat voedsel binnen krijgen, brengen koala’s het grootste deel van hun tijd dus slapend door. Eigenlijk is het vrijwel het enige wat deze schattige haarballen doen.
2. Kleine bruine vleermuis

Alle vleermuizen hebben de neiging om veel te slapen omdat ze nachtdieren zijn. Maar de kleine bruine vleermuis slaapt (in gevangenschap) gemiddeld 19 uur per dag. In het wild kan dit weer nét anders liggen.
Er wordt echter gedacht dat deze lange tijd in slaap een manier is om energie te besparen. Deze vleermuizen nestelen ondersteboven in gebouwen, grotten, bomen en zelfs stapels hout.
3. Europese egel

Er zijn eigenlijk nogal een aantal egelsoorten die allemaal dol zijn op slapen. Net als vleermuizen zijn het nachtdieren dus slapen ze overdag. We dachten, laten we eens onze eigen Europese egel als voorbeeld pakken als we nu toch naar egels en hun liefde voor slaap kijken.
Egels (inclusief de Europese egel) slapen ongeveer 18 uur per dag. Omdat ze nachtdieren zijn hebben deze dieren overdag heel weinig te doen. Daarom slapen ze létterlijk de hele dag weg. Wat een bofkonten!
4. Reuzengordeldieren

Één van de grootste soorten gordeldieren, de reuzengordeldier, is krachtig en bedekt met taaie benige schubben. Weer een nachtdier dat veel moet slapen. Dit wezen kan namelijk tussen de 16 en 18 uur per dag slapen.
Reuzengordeldieren brengen vrijwel de hele dag door in hun hol en slapen net als egels de dag weg. Ze graven deze holen zelf met hun derde klauw uit en creëren zo hun eigen slaapkamer – waar ze ook maar willen.
5. Drievingerige luiaard

Ik had hem eerder in het lijstje verwacht, maar hey hij is er.
Luiaards staan bekend als langzame wezens, dus het is logisch dat ze niet alleen traag maar ook slaperig zijn. De bruinkeel drievingerige luiaard (mondje vol) slaapt veel! In feite slaapt deze luiaard ongeveer 14 tot 16 uur per dag.
In tegenstelling tot de andere nachtdieren die deze lijst hebben gemaakt, slaapt de drievingerige luiaard overdag en ’s nachts. Ze zijn 2-3 uur per dag actief en daarna snoozen ze uit. Als ze slapen, kunnen ze dit doen met behulp van twee ‘modi’. Zo hebben ze een wakkere staat, waarbij hun ogen open zijn en zelfs knipperen. Met als alternatief een gedragsmatige slaapmodus, waarin ze hun ogen dicht hebben terwijl ze aan een boom hangen.
En hoe zit het met winterslapers?
Je zou in de verleiding kunnen komen om te denken dat dieren in winterslaap alle bovengenoemde slaapkoppen zullen verslaan op gebied van duur van slaap. Helemaal als we buiten een periode van 24 uur kijken. Toch is winterslaap niet hetzelfde als slapen, je kunt het het beste beschouwen als een verlengde vorm van verdoving.
Winterslaap verschilt van slaap omdat er belangrijke fysiologische veranderingen plaatsvinden wanneer een dier overwintert:
- De stofwisseling daalt drastisch,
- Net als de lichaamstemperatuur,
- En de hart- en ademhalingsfrequenties vertragen ook aanzienlijk.
Hoewel al deze dingen tijdens de slaap gebeuren, zijn de veranderingen slechts klein en lang niet zo dramatisch als bij een winterslaapdier. Ook is een dier dat in winterslaap is erg moeilijk te wekken en kan het zelfs aan een chronisch slaaptekort leiden nadat het uit zijn winterslaap is gekomen.
Één van de belangrijkste verschillen tussen winterslaap en slaap is de hoeveelheid hersenactiviteit. Terwijl dieren (inclusief mensen) slapen veranderen hersengolven tijdens de verschillende slaapcycli. Tijdens de winterslaap blijft de hersenactiviteit echter gelijk aan de breinactiviteiten van het dier wanneer het wakker is, alleen veel langzamer.