Het kiezen van het juiste dekbedovertrek kan een moeilijke opgave zijn, maar begrijpen wat je opties zijn is een belangrijke eerste stap. Het primaire doel van een dekbedovertrek is om het dekbed te beschermen, maar het heeft daarnaast ook een decoratieve functie. Een dekbedovertrek kan eenvoudig worden vervangen door een overtrek met een andere kleur of ontwerp – vaak doe je dit per seizoen. Ben je dus weer toe aan een nieuw overtrek? Dan lees je hier waar je op moet letten.
De maat
De maat is het belangrijkste kenmerk van een dekbedovertrek omdat het moet passen bij het dekbed. Het omhulsel moet goed om het dekbed passen zonder teveel ruimte te laten voor het dekbed om te kunnen bewegen. Dekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende standaardmaten, afhankelijk van het bed / de matrasmaat waarvoor ze zijn gemaakt:

Eenpersoonsbedden
De standaardmaat voor een eenpersoons dekbed is 140 x 200 cm (breedte x lengte), voor een extra lang eenpersoonsbed is dit dan weer 140 x 220 cm.
Tweepersoonsbedden & twijfelaars
Dekbedden voor twijfelaars (matras van 120 – 130 cm breed) en standaard tweepersoonsbedden (matras van 140 – 150 cm breed) zitten vaak al op 200 x 200 / 220 cm of zelfs op 240 x 200 / 220 cm (bekend als lits-jumeaux).
Queen & king sizes
Hetzelfde geldt zo’n beetje voor dekbedden voor queen (>160 cm breed) en king size (>180 cm breed) matrassen. Toch kan hier dan ook nog gekozen worden voor een ‘Lits-jumeaux XL’ overtrek, bijvoorbeeld voor bredere dekbedden vanaf 260 cm breed.
Welke matrasmaat en dekbed je ook hebt, je dekbedovertrek moet altijd nét wat groter zijn dan het dekbed zelf. Vaak zit dit al in de maatvorming berekend – e.g. een 140 x 220 dekbedovertrek zal in praktijk net iets breder vallen dan 140 cm.
Bijgeleverde kussensloop maten
Verder worden dekbedovertrekken meestal verkocht als een driedelige set, waaronder dus een overtrek + 1 of 2 kussenslopen (afhankelijk of het een eenpersoons of tweepersoons set is). Kussenslopen voor hoofdkussens voor volwassenen zijn over het algemeen 60 x 63 of 60 x 70 cm. Meestal zijn onze bijgeleverde kussenslopen 60 bij 70 cm.
Het materiaal
Kwalitatieve dekbedovertrekken zijn vaak gemaakt van geavanceerde stoffen zoals microvezel, wat is samengesteld uit uiterst fijne, synthetische vezels. Beddengoed uit zulke stoffen zijn perfect voor mensen die ’s nachts veel zweten omdat de kleine vezels vocht laten verdampen in plaats van absorberen.
De microvezels die in dekbedovertrekken worden gebruikt zijn meestal geborsteld om zo meer zachtheid te creëren. Veel van onze microvezel dekbedovertrekken hebben bijvoorbeeld een geborstelde afwerking die weer een luxe zachtheid en uitstraling biedt. Verder is microvezel ook zeer duurzaam en beter bestand tegen vlekken en vervaging dan biologische stoffen, waaronder katoen. Bovendien zijn microvezel dekbedovertrekken automatisch hypoallergeen omdat ze gemaakt zijn van een anorganisch materiaal en dus de kans op allergische reacties verminderen.
Meestvoorkomende materialen
1. Katoen
Katoen is een zeer populaire keuze als het gaat om beddengoed en wordt al minstens 7000 jaar gebruikt. Het is gemaakt van een pluizige vezel die op de katoenplant wordt gekweekt.
Voordelen:
Katoen is duurzaam en sterk, is goed bestand tegen veelvuldig wassen, neemt verf goed op, behoudt een comfortabele lichaamstemperatuur en is hypoallergeen.
Nadelen:
Katoen kan enorm verschillen in kwaliteit. Veel “100% katoenen” lakens kunnen oncomfortabel aanvoelen vanwege een slechte constructie.
2. Egyptisch katoen
Egyptisch katoen is een luxere katoensoort. Dit komt door haar hogere draaddichtheid waardoor de lakens luxer aanvoelen. Dit katoen heeft tevens langere vezels, wat het weefsel dus gladder en steviger maakt.

Voordelen:
Dit luxere katoen is sterker en voelt zachter aan. Ze hebben ook een glanzender uiterlijk en een betere vochtopname.
Nadelen:
Duur, dus als je een laag budget hebt kun je tegen lagere kosten een vergelijkbaar effect bereiken met een ander materiaal.
3. Flanel
Flanellen lakens zijn eigenlijk ook gemaakt van katoenvezels, maar dan fijn geborsteld om minuscule oppervezels los te trekken.
Voordelen:
De beste flanellen lakens voelen erg warm en gezellig aan. Ze voelen licht wazig of wollig aan, wat sommige mensen erg prettig vinden.
Nadelen:
Onnodig in hete klimaten. Door hun dikkere textuur en zwaarder gewicht kunnen ze lang duren om schoon te maken en vooral om te drogen. Verder
4. Tencel
Tencel is gemaakt van de cellulosevezels van eucalyptusbomen. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1972 en wint aan populariteit als alternatief voor katoen.
Voordelen:
Milieuvriendelijker want gemaakt met snelgroeiende bomen (closed-loop), chemicaliën-vrij, zacht en erg koel, voert vocht af, en is zeer duurzaam.
Nadelen:
Overmatig glad, vatbaarder voor meeldauw dankzij haar hydrofiele (waterminnende) eigenschappen. Vaak duurder dan reguliere katoen.
5. Bamboe
Vervaardigd uit de bamboeplant. Wordt tegenwoordig steeds populairder omdat de plantsoort snel groeit.

Voordelen:
Lichtgewicht met superieure koeling, duurzaam productie, zacht, absorbeert kleurstoffen goed.
Nadelen:
Hebben meer nazorg nodig dan katoen of Tencel. Kreukt makkelijk en ook aan de duurdere kant.
6. Polyester
In het midden van de 20e eeuw werden voor het eerst polyestervezels ontwikkeld. Het is een synthetische polymeervezel en is volledig door de mens gemaakt.
Voordelen:
Polyester is extreem duurzaam, kreukvrij, wasbaar en is ook nog eens zeer betaalbaar.
Nadelen:
Ademt slecht door, gevoelig voor vlekken / olie, overmatig wassen maakt de stof stugger.
7. Microvezel
Microvezel (microfiber) is technisch gezien een soort polyester; het is echter ontworpen om het gevoel van flanel na te bootsen. Dit door middel van een lichte pool in de stof.
Voordelen:
Waterafstotend, sneldrogend, duurzaam en vereist weinig nazorg / onderhoud.
Nadelen:
Te warm voor warme klimaten, wordt stugger naar bepaalde tijd bij overmatig wassen en verkeerd drogen.
8. Modal
Modal is vergelijkbaar met Tencel en bamboe omdat het is gemaakt van plantaardige vezels, alleen is deze stof vervaardigd van de beuk van een boom.
Voordelen:
Zacht, krimpbestendig en zal niet zo snel vervagen, vervormen en / of stugger worden. Daarnaast zeer ademend en verkoelend.
Nadelen:
Vereisen extra onderhoud, kan alleen in de koude was en niet in de droger, scheurt redelijk snel bij slechte nazorg.
9. Linnen
Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. Het is een stof met veel historie, zo werd het zelfs gebruikt om Egyptische mummies in te wikkelen.

Voordelen:
Rustieke en natuurlijke uitstraling, zachter per wasbeurt, verkoelende werking, antimicrobieel en hoeft niet met kleurstoffen bewerkt te worden.
Nadelen:
Inelastische vezel dus zeer kreukel- en vouwvatbaar. Daarnaast moet de kleur / vormgeving je maar net aanstaan.
10. Zijde
Zijde is een natuurlijke eiwitvezel en een zeer luxe materiaal. Het is geweven van vezels die zijn gemaakt door zijderupsen.
Voordelen:
Stof voor 4-seizoenen, geschikt voor droge huid of eczeem (absorbeert nauwelijks vocht), voelt glad aan en oogt luxueus.
Nadelen:
Budget onvriendelijk, moeilijk te onderhouden (wassen met de hand), gladde stof is niet voor iedereen weggelegd.
Overige weeftechnieken
Het zal je verbazen, maar veel materialen zijn eigenlijk geen unieke stoffen maar kennen hun benaming vanwege hun weeftechniek. Hieronder de meest voorkomende weeftechnieken:
- Percal: meestvoorkomend, kriskras patroon waarbij elke zijde dezelfde hoeveelheid oppervlaktedraad bevat, goed stevig.
- Twill (keperbinding): diagonale lijnen vergelijkbaar met denim, redelijk stug.
- Satijn: meer vezels aan het oppervlak wat dus voor gladheid en een luxere uitstraling zorgt.
- Jersey: eigenlijk niet geweven maar fijn gebreid, veel stretch.
- Geweven patroon (e.g. brokaat en damast): patroonweefsel met ontwerp in de textuur van het laken geweven, zwaar en vintage look.
- Dobby weefsel: verwijst naar het patroon dat in de stof is geweven, vaak gestipt of gestreept.
De constructie
Een dekbedovertrek wordt meestal gemaakt door twee rechthoekige vellen stof aan alle vier de zijden aan elkaar te naaien. Één breedterand wordt vervolgens in de lengte doormidden gesneden zodat het dekbed in de hoes kan worden gestoken.
Hoogwaardige dekbedovertrekken hebben zelfs elastiek / banden in elke hoek, waardoor het dekbedovertrek in via de punten aan het dekbed kan worden bevestigd. Zo’n ontwerp voorkomt dat het dekbed in de hoes gaat ophopen.
Dekbedovertrekken hebben ook vaak een instopstrook met knopen of rits. Sommige van deze sluitingen zijn versiert met een verscheidenheid aan decoratieven die het overtrek extra stijl en textuur meegeven. Denk hierbij aan borduursels, linten of unieke knoopjes.
Verder zijn plooien, ruches en flockfolie extra soorten verfraaiingen die op hoogwaardige dekbedovertrekken te vinden zijn. Plooien zijn een type vouw waarbij je de stof over zichzelf heenvouwt. Ruches ondergaan een soortgelijk proces alleen komen hier de kleine rimpels in de stof juist samen. Flocken is weer de afzetting van kleine deeltjes op het oppervlak van de stof – een soort bedrukking van het textiel.
Het dessin
Dekbedovertrekken zijn één van de grootste visuele elementen in een slaapkamer en hebben dus een grote invloed op de algehele uitstraling van de ruimte. Daarom is het van belang, bij het maken van een keuze, rekening te houden met de impact die een dekbedovertrek op de kamer zal hebben. Gelukkig zijn onze dekbedovertrekken direct verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen die vrijwel bij elke slaapkamer passen.
Effen overtrekken zijn een veilige keuze als je slaapkamerinrichting al vaststaat en je gewoonweg een vleugje kleur wilt toevoegen. Voor wat complexere patronen zoals takken, bloemen en strepen heb je een slaapkamer nodig waar er nog geen drukke ‘statement pieces’ aanwezig zijn. Zo kan het overtrek de show stelen.
Versieringen zoals plooien kunnen zorgen voor nét wat textuur en ziet er weer geweldig uit in combinatie met zachtere elementen zoals vitrages. Daarnaast zijn sommige dekbedovertrekken zelfs omkeerbaar, met aan elke kant een ander ontwerp. Omkeerbare dekbedovertrekken stellen je in staat om de sfeer in je slaapkamer drastisch om te gooien.
Het laatste woord
Een dekbedovertrek helpt je dekbed te beschermen, ga er dus voor eentje van kwaliteit. Verder wil je natuurlijk ook dat het overtrek zacht genoeg is aangezien het de hele nacht direct in contact komt met je huid. Dekbedovertrekken vallen ook nog eens op in de slaapkamer. Door hun omvang is de uitstraling ervan ook een zeer belangrijke factor die meespeelt bij het maken van een keuze. Je koopt dus niet zomaar een dekbedovertrek.
Gelukkig durf ik met zekerheid te zeggen dat het assortiment van Bedden Arena voor ieder wat wils heeft. Onze driedelige dekbedovertreksets zijn namelijk gemaakt van diverse hoogwaardige materialen en daarnaast nog eens zorgvuldig afgewerkt. Tevens bevatten onze sets – afhankelijk van de maat – 1 of 2 kussenslopen en zijn ze verkrijgbaar in verscheidene kleuren en patronen. Er zit wat tussen voor elk seizoen, elke huidtype en elke slaapkamer. Alles voor de ultieme slaapervaring.