Hoe lang gaat mijn hoofdkussen mee?

Experts zijn het erover eens dat een goede nachtrust essentieel is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een manier om jezelf voor te bereiden op een betere nachtrust is door je slaapkameromgeving en beddengoed te verzorgen. Hieronder valt dus ook het onderhouden van je kussen(s) en het vervangen indien nodig. Het is namelijk de bedoeling dat je ten alle tijden ondersteund wordt.

Omdat we zoveel uren in bed doorbrengen met ons hoofd op onze kussens is het ook essentieel om rekening te houden met de kwaliteit en netheid van kussens. Niet regelmatig je kussens verwisselen kan leiden tot allergische reacties, puistjes en zelfs nekpijn. In dit artikel bespreken we hoe je voor je kussens moet zorgen en hoe je weet wanneer het tijd is voor een nieuwe.

Inhoudsopgave

Hoe vaak moet je je hoofdkussens vervangen?

De meeste experts raden aan om je kussens om de 1 tot 2 jaar te vervangen. Als je dit doet zorg je ervoor dat je kussens ondersteunend, schoon en vrij van allergenen blijven. Wanneer je tijdens gebruik je kussens blijft verzorgen kunnen ze natuurlijk wat langer meegaan.

Over het algemeen kun je zien / aanvoelen wanneer het tijd is om je kussens te vervangen. Als je wakker wordt met een pijnlijke nek of als je geen comfortabele slaaphouding meer kunt vinden, kan het zijn dat je kussen niet langer de ondersteuning biedt die je nodig hebt.

Verder, net als bij een matras, moet je kussens vervangen als ze gaan doorzakken of klonteren. Het kan ook tijd zijn om naar nieuwe kussens te kijken als je kussens last krijgen van overmatige vergeling, of als je allergieën ’s nachts gaan opspelen.

Bepaalde kussenmaterialen zijn duurzamer dan andere. Een polyester kussen gaat bijvoorbeeld maar 1 jaar mee, terwijl een latex kussen tot wel 3 jaar mee kan gaan. Naast het materiaaltype kan ook de kwaliteit van de materialen of de dichtheid van het schuim een rol spelen. Het kiezen van een beter kussen, dus gemaakt van duurzame materialen van hogere kwaliteit, betekent over het algemeen dat je minder vaak je kussen hoeft te vervangen.

Wil je het meeste uit je kussens halen? Maak je kussen en kussensloop dan regelmatig schoon om het kussen te beschermen en z’n levensduur te verlengen. Was je kussenslopen bijvoorbeeld elke keer dat je je lakens wast – en je kussens periodiek apart in de wasmachine. De meeste kussens kunnen in de machine gewassen worden en gedroogd.

Waarom is het belangrijk om kussens te vervangen?

Je kussens regelmatig vervangen lijkt misschien een gedoe, maar kussens die over hun prime jaren heen zijn, kunnen bijdragen aan allergische reacties, huidpuistjes en zelfs pijnlijke spieren! Een oud kussen kan bijvoorbeeld allergenen zoals huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren ophopen.

Voor sommige mensen kan slapen in de buurt van zulke allergenen een loopneus of verstopte neus, jeukende huid en geïrriteerde ogen veroorzaken. Allemaal aandoeningen die de slaapkwaliteit kunnen verstoren. Vandaar dat we zeggen dat het belangrijk is om regelmatig je kussens te vervangen en / of ten minste te investeren in een kussen dat is ontworpen om antimicrobieel en ademend te zijn. Zo voorkom je nare kussengerelateerde allergieën.

Gezichts- en haaroliën, zweet, kwijl en ander vuil kunnen ook door kussenslopen sijpelen en vast komen te zitten in je kussens. Dit is waar die gele vlekken op het oppervlak vandaan komen. Dit vuil kan zelfs je poriën verstoppen en acne of huiduitslag veroorzaken – al helemaal bij mensen met een gevoelige huid. Regelmatig je kussenslopen en kussens wassen met een zacht wasmiddel zou helpen bij het verminderen van de ophoping hiervan. Vervangen van een vergeeld kussen is natuurlijk de beste oplossing.

Misschien wel één van de belangrijkste factoren; ondersteuning. Je kussens zijn namelijk bedoeld om je nek en hoofd te ondersteunen terwijl je slaapt, spierspanning te verlichten en een gezonde uitlijning van de wervelkolom te bevorderen. Een kussen dat in de loop van de tijd is doorgezakt of plat is geworden biedt niet de nodige ondersteuning. Slapen op zo’n kussen leidt vaak tot wakker worden met nare pijntjes of een onrustig gevoel. Zijslapers kunnen zelfs last krijgen van pijnlijke schouders. Als je kussen niet meer de ondersteuning biedt die het ooit deed, dan is het wellicht tijd om ‘m te vervangen.

Hoe haal je het meeste uit je hoofdkussens? (richtlijnen per type)

Het verlengen van de levensduur van je kussens vereist regelmatig onderhoud en reiniging. Alleen kunnen de materialen van een kussen en dus de onderhoudsinstructies verschillen per kussen type / vulling. Wil je dus de levensduur van je kussen bevorderen? Dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan het type kussen dat je koopt en de onderhoudsinstructies van de fabrikant op te volgen.

Toch hebben we voor het gemak voor de meestvoorkomende materialen een overzicht met richtlijnen opgesteld:

KussenvullingNazorg Richtlijnen
Traag- & koudschuim

Een traagschuimkussen mag niet in een wasmachine of droger. In plaats daarvan is het het beste om dit kussen ter plaatse schoon te maken wanneer dat nodig is.

Je kunt het kussen elke 2 maanden grondig met de hand wassen. Het liefst met een zacht wasmiddel en in de lucht laten drogen. Kussens van traagschuim moeten elke 2 tot 3 jaar worden vervangen.

Polymeerschuim

Net als bij kussens met traagschuim kunnen kussens van Polyschuim, indien nodig, ter plaatse worden gereinigd en om de 2 tot 3 maanden met de hand worden gewassen. Ook met een zacht wasmiddel en vervolgens in de lucht laten drogen.

Kussens van polyfoam gaan meestal 2 tot 3 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen.

Dons / veren

Veel kussens van dons en veren kunnen in de machine worden gewassen, maar sommige moeten chemisch worden gereinigd.

Als je een donzen of veren kussen in de machine wast, gebruik dan een zachte warm water cyclus en een mild wasmiddel.

Soms kan het nodig zijn om de spoelcyclus meer dan één keer uit te voeren om al het wasmiddel te verwijderen. Je kunt de kussens in de lucht drogen of ongeveer 20 minuten in een droger op een lage stand plaatsen.

Was deze kussens elke 3 tot 6 maanden en vervang ze elke 1 tot 3 jaar. Je zult zien dat het tijd is voor vervanging als het kussen niet terugveert naar zijn normale vorm nadat je het doormidden hebt gevouwen.

Polyester

Alternatieve donzen kussens en polyester kussens kunnen in de wasmachine worden gewassen op een zachte cyclus met een mild wasmiddel en koud water. Gelieve gedroogd in een droger op een lage stand. Was deze kussens elke 3 tot 6 maanden.

Alternatieve donzen kussens gaan meestal ongeveer 1 tot 2 jaar mee. Kussens van polyester behoren tot de minst duurzame en moeten elke 6 maanden tot 2 jaar worden vervangen.

Latex

Vermijd het wassen van latex kussens in een wasmachine. Je kunt ‘m beter om de 2 tot 3 maanden met de hand wassen met warm water en een mild wasmiddel.

Dompel het kussen niet onder in water en wring het niet droog. Leg het kussen in plaats daarvan plat neer om te luchten. Je dient je latex kussens elke 2 tot 4 jaar te vervangen.

Kussenslopen

Was je kussenslopen minstens één keer per week.

Verschillende materialen hebben verschillende onderhoudsinstructies, dus controleer het etiket van de fabrikant voor richtlijnen.

Vervang kussenslopen elke 1 tot 2 jaar.

Zo reinig je een dekbed (stap voor stap)
Sluiten Mijn winkelwagen
Sluiten Favorietjes
Sluiten

Sluiten
Navigatie
Categorieën

Tadaa, je kortingscode!

WELKOM10%OFF

*Minimale besteding is € 75. 10% korting op de gehele bestelling. Code geldig tot het einde van de kalendermaand.