Hoe kies ik het juiste bed voor m’n peuter?

Het is altijd een bitterzoet gevoel om je kind te zien opgroeien. We zijn zowel trots als een beetje verdrietig dat ze niet voor altijd klein kunnen blijven. Een grotere overgang komt wanneer kinderen hun wieg ontgroeien en overstappen naar hun allereerste grote kinderbed.

Het kiezen van het juiste bed lijkt misschien eenvoudig, maar als je wordt geconfronteerd met het kiezen van iets waar je kind veel tijd in zal doorbrengen kan het nogal ontmoedigend zijn.

Gelukkig hebben we een geweldige lijst met punten om te overwegen bij het kiezen van hét perfecte peuterbed.

Inhoudopsgave

Gaan we voor gemak of levensduur?

De eerste fundamentele keuze is het kiezen van de maat van het matras. Op dit moment heeft je kind hoogstwaarschijnlijk een ledikantmatras. Dit matras kan eigenlijk direct gebruikt worden voor het peuterbed. Als jij en je kind namelijk al dol zijn op de matras die je hebt gekozen voor de wieg, kan dit een geweldige manier zijn om er meer gebruik uit te halen.

Herbruik al helemaal je ledikantmatras bij een peuterbed als:

  • De matras nog een goede staat is en voldoende ondersteunt.
  • Je kind aan de jongere kant is (2 en een half jaar of minder).
  • Je nog geen tweede kind / baby hebt die het matras op korte termijn nodig heeft.

Toch niet het huidige matras gebruiken? Dan is het kiezen van een standaard matras van normale grootte ook prima. Ik raad al helemaal aan een standaardmatras te gebruiken wanneer:

  • Je een kind onderweg hebt.
  • Een langere levensduur wilt hebben voor je matras, en dit ook hard meeweegt.
  • Je kind al wat aan de oudere kant is (>3 jaar).
  • Je wilt overstappen naar beddengoed met standaardmaten.

Denk aan veiligheid en zekerheid

Of je kiest voor een peuter- of standaard bed, vergeet dan niet de veiligheidsoverwegingen. Peuterbedden zijn namelijk makkelijker kindveilig te maken dan standaard bedden, maar beide hebben hun eigen voor- en nadelen.

Bij peuterbedden

Een peuterbed moet precies aansluiten op het wiegmatras, anders bestaat er het gevaar dat je peuter tussen de overruimte vast komt te zitten. Peuterbedden zijn vaak voorzien van rails om zo te voorkomen dat kleine kinderen eraf rollen. Wanneer er dus ruimte tussen de leuning en het matras zit kan je peuter hier tussen vallen en bekneld raken.

Verder hebben de meeste peuterbedden een gewichtslimiet van ongeveer 25 kg, dus houd hier ook rekening mee. Gelukkig staan peuterbedden laag bij de grond, dus mocht de kleine toch over de leuning vallen zou hij / zij er niet zo 123 letsel aan overhouden.

Bij standaardbedden

Een standaard bed daarentegen kan weer een zwaarder gewicht dragen, maar dan zul je weer extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Veel ouders kiezen er bijvoorbeeld voor om eenvoudige leuningen aan de zijkanten te bevestigen terwijl het kind aan een groot bed went.

Daarnaast, als het bed te hoog is, kan het voor een kind moeilijk zijn om gemakkelijk in en uit bed te stappen. Kies dan bijvoorbeeld voor een standaard kinderbed met een trappetje of schaf een apart opstapstuk aan.

Over het algemeen

Het algehele ontwerp van het bed van je kind moet afgeronde hoeken hebben en geen uitstekende schroeven bevatten. Als het bed latten bevat, zorg er dan voor dat je kind niet met zijn benen of hoofd tussen de latten kan komen. De beste keuzes hiervoor zijn bedden met gladde afwerkingen, rondingen en geen gaten.

Materialen uitkiezen

Matrassen kunnen een belangrijke trigger van allergieën zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Goedkope matrassen kunnen microben en huidcellen verzamelen waardoor het matras gaat dampen en allergische reacties opwekt.

Door te kiezen voor organische materialen (katoen, linnen, flanel, etc) kun je het aantal allergische reacties verminderen en je kids helpen om ’s nachts beter te slapen. Organische materialen kunnen een grotere investering zijn maar gaan vaak langer mee dan goedkopere, synthetische materialen (polyester, etc..).

Zoek naar gecertificeerde biologische materialen. Bekijk de labels van de fabrikant en overweeg materialen zoals hoezen van biologisch katoen of latex (ja, ook een van nature antibacterieel materiaal). Het materiaal van ons beddengoed staat in onze specificatietabellen op de productpagina’s beschreven.

Wat het materiaal van het bed betreft, geef prioriteit aan natuurlijke materialen zoals écht hout. Composietmaterialen en verven kunnen namelijk nog wel eens giftige dampen en mogelijke allergische reacties opwekken.

Het ontwerp

Peuters hebben vaak hulp nodig om te leren slapen, maar ook om in bed te blijven liggen wanneer je ze eenmaal hebt ingestopt. Hoewel een raceautobed ​​geen noodzaak is, kan het een manier zijn om je energiebal van een peuter te zo ver te krijgen om naar bed te gaan. Daarnaast kunnen felle kleuren een geweldige manier zijn om je kind naar bed te sturen en daar ook te blijven.

Je moet tevens ook kijken naar de afmetingen van de matras die je hebt. Standaardmaten zijn gemakkelijker bij het inkopen van nieuw beddengoed en kunnen ook voorkomen dat je weer extra speciale lakens moet bestellen.

Wat je ook doet, je kunt natuurlijk ook vasthouden aan een eenvoudig platformontwerp. Zo hoef je geen boxspring te gebruiken, bezuinig je op de materialen die je nodig hebt en hoef je ook niet bang te zijn dat het bed te hoog is (vaak lager bij de grond). Je wilt natuurlijk vallen voorkomen en het voor je kind gemakkelijk maken om op en af ​​te stappen.

Matrastype uitkiezen

Als je in een nieuwe matras investeert is het altijd belangrijk om te kijken welke matrassen nu op de markt zijn. Op dit moment is je kind misschien niet zwaar genoeg om je zorgen te hoeven maken over voldoende ondersteuning, maar er komt een keerpunt dat dit wel een dingetje gaat zijn. Even een overzicht van de type matrassen:

  • Bonell vering: binnenvering matrassen (oftewel bonell matrassen) zijn vaak de voordeligste keuze. Ze zijn toegankelijk en jongere kinderen hoeven zich nog geen zorgen te maken over drukpunten.
  • Pocketvering: pocketveren zijn niet met elkaar verbonden zoals standaard bonell veren. Ze zijn iets duurder, maar ze helpen de beweging te verminderen en gaan vaak langer mee dan een conventionele binnenvering.
  • Traagschuim / koudschuim: traagschuimmatrassen verminderen beweging en bieden uitgebreide ondersteuning. Ze kunnen echter een grotere investering zijn. Vaak zijn peuters nog veel te licht voor dit soort matrassen.

Het perfecte peuterbed

Naarmate je peuter opgroeit kan een kwaliteitsbed een manier zijn om ondersteuning te bieden en hem / haar / het op weg te helpen met een leven vol goede slaapgewoonten. Je kunt je kind voorzien van de juiste tools voor een uitstekende nachtrust en misschien zelfs enthousiast maken om elke avond naar bed te gaan.

We hebben geprobeerd alle pijnpunten op een rijtje te zetten voor het kiezen van het juiste peuterbed en -matras. Nu is het aan jou om de kleine een knuffel te geven en met een verhaaltje voor het slapengaan naar bed te sturen.

Op zoek naar een nieuw dekbedovertrek? Lees dit eerst
Sluiten Mijn winkelwagen
Sluiten Favorietjes
Sluiten

Sluiten
Navigatie
Categorieën

Tadaa, je kortingscode!

WELKOM10%OFF

*Minimale besteding is € 75. 10% korting op de gehele bestelling. Code geldig tot het einde van de kalendermaand.